Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БГНЕС
Патриарх Неофит изпрати писмо до митрополитите от Светия синод относно появата на новия коронавирус и богослужебно-църковния живот, съобщиха от Българската патриаршия.

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус - COVID-19, за да се избегнат предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасното състояние на храмовете, патриархът препоръчва всички храмове в епархиите да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за Светата Четиридесетница (Великденския пост) богослужения и молитвени последования. Богослуженията да не прекъсват, както и на всеки, преминал надлежна подготовка, желаещ да пристъпи към Свето причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве", се казва в писмото на Негово светейшество.

Седми случай на коронавирус у нас - болната е лекарка

Патриарх Неофит препоръчва болни, които не могат да посетят храма, при желание за Свето причастие да бъдат причастявани със сухо Свето причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. Всеки, посещаващ храма, да се отнася с необходимото внимание и отговорност към здравето на околните. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена в църквите.

ЕК внесе пояснения за осигуряването на 25 млрд. евро за борба с COVID-19

"Подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати; иконите да се забърсват; килими, пътеки и други да се почистват редовно; столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа. Да се поставят, напоени с дезинфектант, стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време, гласят другите препоръки към митрополитите.

Негово светейшество съветва болните да избягват посещението на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи.

Свещениците да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, "Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува", за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание", препоръчва в своето писмо патриарх Неофит.