Парламентът подкрепи ветото на президента за енергийния закон
Парламентът подкрепи ветото на президента за енергийния закон / netinfo

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху последните поправки в Закона за енергийната ефективност. Така засега остават по-дългите срокове, в които собствениците на санирани сгради ползват данъчни облекчения.

През март парламентът гласува вместо за 10 и 5 години, в зависимост от подобренията за енергийната ефективност, собствениците на санираните сгради да се освобождават от данък за срок от седем и три години. Президентът върна измененията в закона с мотиви, че не може с преходни разпоредби в един закон да се променя Закона за местните данъци и такси и то след началото на бюджетната година. По време на дебатите миналата седмица от НДСВ и ДПС изразиха позиция срещу ветото, а енергийната парламентарно комисия препоръча законът да се гласува в същия вид.

Според председателя й Рамадан Аталай днешното гласуване се дължи на липсата на депутати в залата заради предизборната кампания. Той каза, че до две седмици енергийната комисия ще изготви нови поправки, които да са компромисен вариант между отхвърленото с ветото предложение и стария текст от закона.

Преди това Народното събрание одобри окончателно текстове от Закона за електронните съобщения. Те предвиждат принципът на преносимост на номерата да бъде въведен в началото на 2009 година.