Пациентски организации скочиха срещу дарение за НЗОК за онкоболни
Пациентски организации скочиха срещу дарение за НЗОК за онкоболни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациентски организации скочиха срещу дарението за НЗОК за онкоболни
67012
Пациентски организации скочиха срещу дарението за НЗОК за онкоболни
  • Пациентски организации скочиха срещу дарението за НЗОК за онкоболни

Пациентски организации се обявиха против дарението на онкологични лекарства на Здравната каса от страна на фармацевтична фирма. Подобно дарение е опасно и показва невъзможността на финансовата институция да се справи със ситуацията, за да спаси онкоболните пациенти, съобщи за Дарик Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб”.

Според нея много по-добре би било ако Здравната каса успее да освободи 108-те милиона лева, които има по сметка в банка, с тях да извърши плащанията за животоспасяващото лекарство. Георгиева допълни, че пациентските организации са също така против опитите от страна на касата да противопостави лечението на онкоболните със заплащането на лечебните заведения.

„Дарението от фармацевтични компании на НЗОК, която е разпоредител с публични средства, според нас е недалновидно. Здравната каса не може да осигури живота и здравето на пациентите с онкологични заболявания. Задължение на държавата е да осигури това лечение. Не може да си взимат дарения и да се решават половинчато нещата за два месеца. През декември какво ще се случи - тогава НЗОК ще е в същата невъзможност да прави тези разплащания и лекарства пак няма да има. Къде е спокойствието на тези пациенти”, пита Пенка Георгиева.

Д-р Румяна Тодорова трябва да освободи тези 108 млн. лева, които по думите й са в отделна сметка, извън закона за бюджета за 2013-а. Това може да стане за две седмици и отдавна трябваше да е станало, защото напрежението през последния месец е видно за всички. Това става с решение на парламента, влиза в разходната част на закона за бюджета за НЗОК за 2013-а и нещата се решават. Няма причина да се държат пациентите с онкологични заболявания в това напрежение”, коментира още Георгиева.