/ Dariknews.bg, архив
Пациентски организации определят като нелепи норми за представителност
93388
Пациентски организации определят като нелепи норми за представителност
  • Пациентски организации определят като нелепи норми за представителност
Пациентски организации за пореден път поискаха възстановяване на националната си представителност, отнета от бившия здравен министър Петър Москов. Липсата на подобна представителност не дава право на организациите да участват в определени комисии, както и в Надзорния съвет на здравната каса. От Федерация "Български пациентски форум" и от Конфедерация за защита на здравето са убедени, че въпросната представителност им е била отнета, защото организациите не са били "удобни" на тогавашните здравни власти.
 
Според пациентските организации проблемът е в това, че и към днешна дата за получаване на представителност са в сила изисквания, които те определят като нелепи. "Мотивът е, че не трябват едни организации, както е Федерация "Български пациентски форум", която през годините не спира да критикува който и да е министър на здравеопазването или политика, която се води от министъра и НЗОК, които са в ущърб на българските пациенти. Това е истината. Трябва да има едни послушни организации, които в крайна сметка да се съгласяват с всичко. И оттам нататък ще има "сега ни представете едни документи". Утре, като представим тези документи, отново ще решат да искат. Това се случва няколко години подред", каза Иван Димитров от организацията.
 
От пациентските организациите не вярват, че ще получат националната си представителност, тъй като здравният министър може да се е сменил, но хората, които извършват одобрението, остават същите. Диана Хаджиангелова от Конфедерация за защита на здравето обясни, че разглеждайки документацията от 2014 година и сега, през 2017 година, е забелязала, че присъстват едни и същи хора в комисията от Медицинския отдел.
 
Дали организациите ще получат национална представителност, ще стане ясно следващата седмица.