/ ThinkStock/Getty Images
От здравната каса информираха, че проблемът ще бъде решен до дни
Пациенти на хемодиализа в Ловеч остават без животоподдържащи лекарства и консумативи. Те са принудени сами да си купуват медикаментите, които всъщност им се полагат, информираха Дарик от Федерация „Български пациентски форум”. Някои от пациентите се наложило да си купуват кръв от черния пазар, за да поддържат нивото на хемоглобина си чрез кръвопреливане. От здравната каса информираха, че проблемът ще бъде решен до дни.
 
Случващото се е рефлекс от политиките на здравните власти и наложените от тях финансови ограничения, смята Иван Димитров, председател на федерацията:
 
„Това са хора, които са на животоподдържаща процедура, а хемодиализата е изкуственият бъбрек, който ги поддържа, а се оказва, че от януари месец болницата не осигурява консумативите за диализата, т.е. пациентите се налага да си купуват консумативи и медикаменти, които са доста скъпи и не могат да си позволят. За сметка на това отиват да си купуват на черно кръв, за да може да бъдат живи. Ако хемоглобинът падне, заради хемодиализната процедура, може да умреш“, каза Димитров.

Открили десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин
 
Един от основните препарати, които липсват, е предназначен, за да поддържа нивото на хемоглобина високо, обясни Димитров, и описа случващото се като кошмар:
 
„Кошмар е, защото няма медикамента, който държи нивото на хемоглобина високо, за да може да бъде в кондиция и да не се увреждат други органи и евентуално ако имаш късмет, Господ те е пипнал по главата и те викнат за трансплантация, ако хемоглобинът ти не е над 100, просто не биваш трансплантиран. Това е престъпление срещу всеки един български гражданин. Аз му казвам геноцид по простата причина, че ти осъзнато правиш така, че да увредиш или убиеш група хора“.

Прекомерният прием на Витамин C и мултивитамини уврежда бъбреците
 
От здравната каса обясниха на Дарик, че до ден или два местната здравна каса трябва да сключи договор с болницата.

Предвидените средства за лечебното заведение били достатъчни и занапред проблем няма да има, категорични са от институцията.