/ ThinkStock/Getty Images
Открили десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин
100361
Открили десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин
  • Открили десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин
Десетки нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин е открила Изпълнителната агенция "Медицински одит". Водата за диализно лечение не е в нормите, а хората, които поддържат апаратурата, нямат преминал курс за това. Персоналът в клиниката не е ваксиниран и срещу Хепатит B, сочи още докладът на здравните власти. За това информира Дарик Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум".

Пациенти алармират за подмяна на информация в Центъра по хемодиализа във Видин
 
Проверката бе назначена след едноседмична авария в центъра през октомври миналата година, по време на която почина 50-годишен мъж.
 
"Пациентите продължават да бъдат на тази терапия, която всъщност не им помага, а напротив, дори ги уврежда. Описано е от Изпълнителната агенция "Медицински одит", че водоочистващата система, която всъщност стана причина за аварията и за това да няма хемодиализа във Видин за няколко дена, че електропроводимостта на водата за диализно лечение, видно от представените протоколи, често е над допустимите граници на изискванията по стандарта за диализно лечение. Което само по себе си потвърждава казаното от пациентите, че не се чувстват добре от тази водоочистваща система. Тоест, първопричината за това, което се случи като авария, не е отстранена, а просто е закърпена и продължава да функционира в абсолютно същия вид", посочи Иван Димитров.

Октомври 2018: Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария
 
"Нито един от технолозите, които отговарят за апаратурата, няма завършен курс за работа с хемодиализна апаратура, това е констатирано отново от Изпълнителната агенция "Медицински одит". Това при всички случаи компрометира лечението. Докладът продължава с още много нарушения, едно от които е, че от девет посечени медицински сестри, три нямат преминал курс за диализни сестри и за работа с апаратурата. Отделно нито персоналът, нито пациентите са ваксинирани за Хепатит, което е заложено в хемодиализния стандарт. Парите, отпуснати за тези ваксини, са отишли на друго място. Пациентите споделяха с нас, че голяма част от посочените като пациенти с такива ваксини, всъщност са ги закупували сами с мисъл за здравето си, а дори не са поставени от болницата", алармира още председателят на "Български пациентски форум".

Болни продължават да се диализират с неизправен уред