/ МБАЛ Д-р Стамен Илиев Монтана
Аварията в Центъра по хемодиализа във Видин е непредвидима, според извършената проверка и анализ на инцидента от експерти. Това съобщи на пресконференция в сградата на МБАЛ "Св. Петка" д-р Цветан Василев, изпълнителен директор на здравното заведение.
 
3 октомври: Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария

Експертите са категорични, че аварията е причинена след получен хидравличен удар, причинен от външна намеса (неочаквано спиране и пускане на водата, която захранва сградата). Според Василев такъв случай не е регистриран в страната, въпреки че фирмата поддържа още 70 такива апарати. Затова и подмяната на увредената част е отнела време, тъй като не е налична на склад и е доставена от Германия, уточни Василев.

Отпускат 5 млн. лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

Националният консултант по хемодиализа професор Евгений Възелов е извършил вчера анализ и проверка на състоянието на видинското отделение по хемодиализа. Според него с подобна апаратура се работи и в Александровска болница. Проблемът в Центъра по хемодиализа във Видин е решен, водоочистващата система работи по-добре, отколкото е работила преди, подменени са всички филтри и мембрани.

Центърът по хемодиализа във Видин отново приема пациенти

Преди 10 дни апаратурата за хемодиализа на видинската болница беше увредена. Заради аварията 10-те апарата за диализа са спрели работа през нощната смяна, а болните бяха транспортирани до Монтана, докато бъде възстановена работата в отделението.
БТА