/ Борислава Борисова
Отстранена е аварията в Центъра по хемодиализа във Видин и процедури ще започнат от днес. Това съобщи на пресконференция народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.  Той се е срещнал с представител на фирмата, поддържаща апаратурата в Центъра.

Приключи ремонтът в хемодиализния център във Видин

Аварията във Видин се случва за първи път в страната, въпреки че фирмата е с дългогодишен опит. Заради авариен ремонт от четвъртък всички пациенти бяха насочени към Монтана. От Министерство на здравеопазването ще отпуснат 180 000 лева за закупуване на 6 нови диализни апарата.

Народният представител уточни, че проблемът не опира до функционирането на техниката, а до външни причини: "Оценката на специалистите е, че това е хидравличен удар. По някаква причина извън болницата захранваща с питейна вода канализация е била аварирала, спаднало е налягането. Аварията е отстранена от ВиК-специалистите, извън болницата и при повишаване на налягането към 16.35 часа миналия понеделник се е получила тази авария."

Владимир Тошев  коментира и последващате възможности за закупуване на нова пречистваща апаратура за центъра: „Ще настоявам пред ръководството на министерството да бъде закупена нова пречистваща апаратура. По оценка на фирмата, не на лекарите, може да се направи такава подмяна, въпреки че и тази ще работи с нормален очистващ ефект.“

Министър Ананиев разпореди незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин

Тошев съобщи, че предстои среща в МРРБ на кмета на Видин и юристи от АПИ във връзка с изграждането на международен път Е 79. На нея ще бъдат изчистени проблемите за промяната в Общия устройствен план на община Видин и изграждането на ново трасе на пътя.

На пресконференцията Тошев коментира новия политически сезон в страната, предстоящото гласуване на бюджет 2019 и вотът на недоверие, който опозиция ще внесе за разглеждане на тема "Здравеопазване".

В пресконференцията участва и областният управител на Видин Албена Георгиева, която представи инвестициите направени в образователната, социалната и пътната инфраструктура във Видинска област през последните години.