/ ThinkStock/Getty Images
26 пациенти се подлагат на диализа с повредения апарат във Видин
99139
26 пациенти се подлагат на диализа с повредения апарат във Видин
  • 26 пациенти се подлагат на диализа с повредения апарат във Видин
От 45 души, които се лекуват в авариралия Център по хемодиализа във Видин, 26 са продължили да се подлагат на процедури с повредения апарат. В началото на седмицата авария блокира работата на центъра, а ръководството му предложи срещу изричното съгласие на пациента хемодиализата да се извършва с чешмяна вода. Този тип лечение обаче крие рискове за здравето и е отказал 19 от болните, част, от които са били транспортирани в центрове в Монтана и Лом. Останалите са продължили процедурите си на тяхна отговорност.

Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария, хората са притеснени
 
Апаратът за хемодиализа в центъра във Видин е повреден от началото на седмицата след промяна в налягането на водата. Д-р Людмил Харалампиев, нефролог в лечебното заведение, е убеден, че от няколко процедури с неизправен апарат здравето на пациентите не може да се увреди. Седмицата, в която се случи аварията, бе помрачена и от смъртта на 50-годишен пациент в центъра.
 
"Не е пристигнал вечерта. Решил е сутринта да пътува. По стечение на обстоятелствата състоянието му се влошава. Той намира начин да се добере до спешно отделение, където се бие тревога, че има пациент. В момента имаше диализа, но някои решиха, че могат да се диализират след моите обяснения, че няма да се увреди здравето им за една, две или три диализи и отново ще се възстанови всичко така, както трябва. Организира се веднага транспортът му, докарват го тук, с носилката го носят до апарата, подготвен за хемодиализа и при опит да го положат на леглото той издъхва", разказа д-р Харалампиев.

Центърът за хемодиализа във Видин ще работи в понеделник
 
От здравното министерство обещаха до началото на следващата седмица проблемът с апарата за хемодиализа да бъде решен.