Участниците в пресконференцията
Участниците в пресконференцията / Десислава Крумова
С отпуснатите от Министерство на здравеопазването 180 000 лв. ще се закупят седем нови диализни апарата. Със средствата, които останат, ще бъдат закупени кресла за диализа. Това съобщи пред медиите директорът на видинската болница д-р Цветан Василев.

Според него до дни ще бъде обявена обществената поръчка, която би трябвало да бъде приключена в рамките на около месец, след което ще се сключи договор и ще бъде доставено новото оборудване. Д-р Василев предполага, че това би могло да стане още през ноември.

3 октомври: Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария

Повод за пресконференцията обаче беше желанието на ръководството да внесе яснота и спокойствие сред пациентите и видинската общественост след събитията от последните дни, в които фокусът на общественото внимание беше насочен към Отделението по нефрология и хемодиализа във видинската болница.
 

Мария Савова


По повод изразените от пациенти и техни близки притеснения за качеството на апаратурата, с която се извършва диализиране, директорът на видинската болница коментира, че националният консултант по диализно лечение проф. Възелов, командирован от Министерство на здравеопазването в града, за да извърши обективен анализ на състоянието на Отделението по нефрология и хемодиализа, е коментирал, че с апаратура с подобни характеристики се работи и в големи столични болници.

Директорът на видинската болница прочете констатацията от протокола на фирмата, извършила ремонта. "Категорични са, че това е хидравличен удар, причинен от външна намеса - неочаквано спиране и пускане на водата на водопровода, захранващ сградата. Такъв случай досега не е имало в България", заяви той.

"След подмяна на дефектиралия модул системата е в идеално състояние. Проблемът вече е решен. Водоочистващата система работи по-добре, отколкото е работила преди, защото освен дефектиралият модул, са подменени и всички други филтри и мембрани. Така че тя е в идеално състояние и работи като нова. Моята цел е това да го кажа на видинското общество, за да се внесе едно спокойствие сред гражданите", увери д-р Василев. Директорът на болницата уточни, че към момента на диализно лечение във видинската болница са 44 човека.

Какво показа проверката в Центъра по хемодиализа във Видин

На пресконференцията присъства и д-р Борислав Милчев - член на Борда на директорите и зам.-председател на лекарския съюз. Той представи отново подробна хронология на случилото се през предходните 10 дни и коментира, че служители от отделението са се свързали с всички пациенти на диализно лечение, за да ги запознаят с възможностите за диализиране - във Видин и в други диализни центрове.

Д-р Милчев уточни подробности отново и за починалия пациент. "В неговия случай, според нашия персонал, той е отказал по причина, че е имал уговорка за следващата сутрин да пътува за Монтана, като той е трябвало да шофира”, обясни д-р Милчев и допълни, че за съжаление състоянието на пациента се влошило рязко и се стигнало до трагичния завършек.

Отпускат 5 млн. лева за обновяване на хемодиализната мрежа в страната

"Хората, които се диализираха при нас, са живи. Хората, които решиха да приемат организацията, която сме създали, също са добре", отбеляза лекарят. "Психологията, която създадохме, включително и ние, разбира се, доведе до това, че един човек взе грешно решение - с фатален изход. И бих призовал всички, които се занимават с обществени, информационни, политически дейности - насочете битката някъде другаде, към икономика, футбол, сигурност; спорете за самолети, за чума по свинете и т.н. Недейте водете битка на полето на здравеопазването", призова д-р Милчев, член на Борда на директорите във видинската болница.

Ръководството на болницата е подало сигнал до прокуратурата за "договор с неясен предмет на дейност, сключен от предишното ръководство на лечебното заведение", съобщи директорът д-р Цветан Василев. На около 4 млн. лева възлизат задълженията на лечебното заведение. Като към доставчици дължимата сума е 1 700 000 лева. Около 1 200 000 лева остава да бъдат изплатени по кредит.