/ ThinkStock/Getty Images
Прекомерният прием на Витамин C и мултивитамини в детска възраст уврежда бъбреците и води до риск от бъбречна недостатъчност. Това обясни пред Дарик един от най-добрите детски нефролози у нас доц. Мария Гайдарова.
 
Специалистът, който завежда Клиниката по нефрология и хемодиализа в детската болница "Проф. Иван Митев", добави, че приемът на кърма при бебетата е най-благоприятен за бъбреците им. Според доц. Гайдарова кърмата все още е за предпочитане пред всички видове адаптирани млека. Като положителна новина нефрологът отчете факта, че към момента в България няма нито едно дете на хемодиализа.

Витамините на хапчета са безполезни
 
„Кърмата на практика е най-физиологичният начин на хранене на новородени и въобще на дечица в кърмаческа възраст, защото тя е пропорционална на необходимостите на новороденото по отношение не само на различните белтъчини, въглехидрати и мазнини, но тя е изключително хармонично по отношение на калциево-фосфорната обмяна, така че препоръчвам на всички жени, които очакват или имат дечица, да предпочитат кърмата пред всички видове адаптирани млека. Те са адаптирани към майчината кърма, но по изкуствен път. И не могат да се доближат до нея“, обясни доц. Мария Гайдарова.
 
„Със сигурност трябва да се избягват солените храни. Друго, което не е добре по отношение на бъбреците, е да се прекалява с витамин С и с мултивитамините... Апелът ми към родителите е да не прекаляват с витамин С и калциев глюконат, който се препоръчва като общо укрепващо средство в хода на вирусни инфекции, но не е редно да се злоупотребява с тези препарати“.