Озеленяваме покривите за намаляване на парниковия ефект
Озеленяваме покривите за намаляване на парниковия ефект / cнимкa: Sofia Photo Agency

Покривите на жилищните сгради в София да се озеленят, а подобно условие да се заложи задължително за ново строителство. Това е стратегическа цел пред Столичната община за намаляване на парниковия ефект и влиянието на вредните слънчеви лъчи. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков пред участниците в международна конференция за зелените площи и развитието на градовете.

Диков посочи, че озеленяването на покриви на сгради на Запад е практика, а в Токио например, когато се разхождате и погледнете нагоре забелязвате на колко много сгради се виждат дървета на покривите. Практиката е приложима и за София, но тук преди всичко е въпрос на отношение, допълни той.

Пред участниците в конференцията „Зелените площи – ключове за устойчиво развитие на градовете” Диков подчерта, че с експертна и финансова помощ от ЕС столицата ни може да си възвърне славата на един от най-зелените градове в Европа.

По-късно пред журналисти главния архитект каза, че 1 млрд. лева са необходими за отчуждаването на терени със зелени площи. Диков допълни, че тази година общината ще се постарае да изгради поне два нови парка – в „Зона Б-5” и на общински терен в кв. „Лозенец”. В същото време се работи за разширяване на Северния парк, оформяне на Източен парк в „Младост” и отдаване на концесия на Западния парк. Не са отпаднали и идеите за заключване на парковете вечер от гледна точка на сигурност, каза още главният архитект.