/ пресцентър, БПЦ
По стародавна традиция на Тодорова събота в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил" се отслужва тържествена Златоустова св. литургия. Тази година Тайнството Евхаристия бе отслужено от свещ. Добрин Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква (БПЦ).

По време на богослужението десетки православни християни взеха св. Причастие и се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението отец Добрин говори за чудото, което се случило преди столетия, предпазило християните да не ядат от идолската жертва.

Тодоровден е - традиции и обичаи (ВИДЕО)


"През тази първа седмица на Великия пост във всички православни храмове се отслужва Великият покаен канон на св. Андрей Критски.

Той е образец на покаяние. В него ни се разкрива плача на св. Андрей Критски, за своите грехове. Какви вопли принасял той към Господа за помилване, за спасение, и каква бездна на разкаяние се открива за всички нас, които четем или слушаме този канон. Светата Църква ни учи да се каем, надявайки се на спасение. И Великият пост, в който ние встъпихме, с този плач за греховете си и Великият покаен канон на св. Андрей Критски ще бъдат плодотворни за нас само тогава, когато почувстваме за какво ни подготвя Църквата с този пост. И през всичкото това време, във всеки от нас, трябва да гори вярата във възкресението на нашите паднали души", каза свещ. Добрин Христов.