Отричат масово да са отказвани шофьорски книжки на глухонеми в Пловдив
Отричат масово да са отказвани шофьорски книжки на глухонеми в Пловдив / Sofia Photo Agency

Само на осем лица със загуба на слух е отказана шофьорска книжка, заявяват в съобщение до медиите от Транспортна болница - Пловдив във връзка с тиражираната втори ден информация от народен представител, че Областна транспортна комисия в града масово отказва да поднови свидетелствата за правоуправление на МПС на хората с увреден слух и глухонемите.

Няма никаква дискриминация, нито пък сме нарушили нечии граждански права, защото законът се прилага еднакво за всички, подчерта д-р Пламена Първанова, директор на здравното заведение. Да се говори за масови откази, при положение, че се визира само един частен случай, е недопустимо, заяви директорът на Транспортна болница - Пловдив.

Не отговаря на истината и твърдението, че глухонемите граждани са жигосвани от лекарите с печата „Негоден" или пък, че комисията не е посочила аргументите си за отказ на явилите се на преглед за водачи на МПС, каза още д-р Първанова. И добави, че тиражирането на подобна информация, особено от народен представител, е раздухване на измислен скандал и спекулация с емоциите на пациентите.

За годността на всеки да бъде водач на МПС се преценява едва след заключенията на здравните специалисти, а отказите за издаване или подновяване на шофьорските книжки се обжалват пред Транспортната централна лекарска експертна комисия в София, се посочва още в съобщението.