Отпускат средства за почистване на река Владайска
Отпускат средства за почистване на река Владайска / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

97 600 лева ще бъдат отпуснати от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за почистване на коритото на река Владайска в столичния квартал „Овча купел”.

След обилните валежи в столицата вчера реката преля и наводни няколко квартала. Заповед за превеждане на парите на общината издаде днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Средствата от ПУДООС ще бъдат изразходвани приоритетно за коригиране на коритото на река Владайска в квартал „Овча купел”, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Кметът на района Пламен Йорданов е информирал министър Джевдет Чакъров, че преливането на реката е създало най-много проблеми около банята в квартала и стадион Славия. В този участък реката няма корекция и се нуждае от такава, за да не възникват в бъдеще нови критични ситуации.

Според разчетите на кметската администрация 66 000 лева от предоставената от екоминистерството финансова помощ, ще се използват за аварийно изграждане на дъждовна канализация по бул.”Овча купел” в участъка от река Владайска до ул.”Любляна”. Съществуващият канал, изграден преди 30 години, е включен на ниска кота в реката и при повишаване на нивото й залива булевард ”Овча купел” с над 1 метър вода. При заливане на пътя, той става непроходим, а това е основната пътна артерия в района, откъдето минават както частни автомобили, така и колите на Градския транспорт, допълниха от министерството.

31 600 лева от отпуснатите 97 хиляди ще бъдат изразходени за почистване на коритото на река Владайска от паднали дървета и наноси и на мостовете и прилежащата инфраструктура.