Отпускат повече места държавна поръчка за специализанти по медицина
Отпускат повече места държавна поръчка за специализанти по медицина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Местата за лекари държавна поръчка се увеличават догодина
58788
Местата за лекари държавна поръчка се увеличават догодина
  • Местата за лекари държавна поръчка се увеличават догодина

От следващата година ще се увеличат местата за специализация държавна поръчка в специалностите с липса на кадри. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова по време на среща със студентските съвети на медицинските университети в страната. Общият брой на местата за специализанти през 2013 г. ще бъде 3266, а местата за лекари държавна поръчка се увеличават от 185 на 254.

Местата за специализация на анестезиолози от догодина ще са 30, в спешната медицина - 21, 19 пък ще бъдат патоанатомите, които ще се възползват от държавната поръчка, а за неонатолози ще има осигурени 10 места. Здравният министър припомни, че нови възможности се разкриват и по проекта на министерството, финансиран по Оперативна програмаРазвитие на човешките ресурси", благодарение на който 1000 специализанти ще се обучават в продължение на 15 месеца с европейски средства.

Има обаче няколко критерии, на които младите лекари трябва да отговарят, за да се възползват от тези пари. „Да са зачислени за специализация, тоест да са положили изпит за зачисляване, да са получили оценка минимум 4 на този изпит и да имат сключен трудов договор с лечебно заведение", поясни тя.

Атанасова допълни, че по време на срещата са намерени решения на много проблеми, които години наред са били пречка в реализацията на младите лекари. Министърът подчерта, че такава среща е първа по рода си, но далеч няма да е последна.