Отново привикват Мишо Шамара в Следствието
Отново привикват Мишо Шамара в Следствието / снимка: БГНЕС, архив

На 17 януари в 13.00 часа ще трябва да се явя в Националната следствена служба, викат ни с Конса отново, разказа пред БГНЕС Мишо Шамара.

В петък той е получил призовка да се яви в Следствието в качеството си на свидетел. Шамара предполага, че щом като ги викат и двамата с Конса, вероятно отново ще ги разпитват за песента „Бяло, зелено, червено”. „Единственото ни престъпление е да не харесваме Бойко Борисов”, убеден е Шамара и дори се пошегува „Не искам да ставам министър-председател, защо толкова искаш да ме направят ?”.

Той коментира призовката и във Facebook. „Не ги знам кви глупотии пак ще ни занимават. Определено политическата ни класа е прогнила и определено ни управляват мега нагли малоумници”, коментира Шамара в социалната мрежа. „Сериозно сега наистина се надъхах да се кандидатирам за депутат, че като гледам какви дебили малоумни са на власт то 1000% съм класи по - интелигентен и умен човек и за разлика от тях съм доказано неподкупен и не подавам на изкушения. Поне 100% съм доблестен и честен човек за разлика от Бойко”, написа още той по този повод.

Софийската апелативна прокуратура приключи служебната проверка срещу рапъра Мишо Шамара и препоръча прекратяване на производството на градската прокуратура. От САП твърдят, че „не са събрани достатъчно доказателства за обвинението, че именно рапърът поругава националния флаг”.

Скандалното дело започна по сигнал на председателя на СЕМ Георги Лозанов. Веднага след него Милко Момчев от градската прокуратура започна разследване заради текста на песента „Бяло, зелено, червено”.

Случаят скандализира обществото след като рапърите Мишо Шамара и Сарафа разказаха пред Агенция БГНЕС как са били викани в следствието да дават обяснение, включително и за изречението, че те „повече уважават герба от ГЕРБ”. На следващия ден бившият главен прокурор Борис Велчев осъди поведението на Момчев и определи делото като „пресилено”.

По време на скандала премиерът Бойко Борисов каза, че ГЕРБ и той лично нямат нищо общо с делото. Няколко часа по-късно обаче Шамара разказа как Борисов лично е рязал лента в две негови дискотеки и поиска да „го изтрият от ГЕРБ, защото не те, а той не иска да бъде в тази партия”. Британското радио Би Би Си направи обширен репортаж за скандала и го сравни с репресията в Русия срещу Пуси Райът.