Топла вода и парно
92438
Топла вода и парно
  • Топла вода и парно
Предстои спиране на парното и топлата вода в няколко столични квартала за два дни, съобщиха от общинското дружество „Топлофикация София”. Все още тече подготовка, но когато същинската работа започне, ще бъде спряно топлоподаването за жителите на „Студентски град”, „Мусагеница”, „Дървеница” и всички части на „Младост”.
 
Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че повишават степента на готовност на аварийните екипи заради продължаващите нарушения в топлоподаването. Аварията в топлото, води до нарастване на потреблението на ток и са възможни локални претоварвания, посочват от енергийната компания. Заради авария от снощи без парно и топла вода са „Люлин”- 3, 4, 5 и 6 част. От топлото твърдят, че в останалите квартали вече има парно и топла вода, въпреки това обаче граждани от засегнатите райони алармират, че продължават да нямат топлоподаване или е много слабо.

Токов удар е причинил аварията в топлоподаването
 
Към момента без парно и топла вода са „Люлин” - 3, 4, 5 и 6 част. В останалите квартали на столицата, които бяха със спряно топлоподаване заради авария с топлопровод в неделя, парно и топла вода вече има, но са възможни колебания съобщиха от общинското дружество „Топлофикация София”. Въпреки това жители на засегнатите квартали твърдят, че все още нямат отопление. По-късно днес парното и топлата вода ще спре отново в няколко квартала в столицата.
 
"На всички квартали, които са над "Цариградско шосе", а това са "Студентски град", "Мусагеница", "Дървеница", всички части на "Младост" - 1, 2, 3 и 4 ще бъде преустановено топлоподаването, ще бъде отстранена аварията и в срок до 48 часа ще бъде възстановено топлоподаването в тези квартали", каза Росен Флоров от общинското дружество.
 
От "Топлофикация София" обясниха, че към момента не е спряно топлоподаването към тези квартали, защото се подготвя терена, за да започне същинската работа по отстраняване на аварията.

Топлофикация дължи компенсация за две денонощия без парно и топла вода
 
На някои места отоплението там е много слабо, защото изтича топлоносител и има проблеми с пробиви в района, уточниха от топлото. А когато работата по отстраняване на проблема започне, парно и топла вода няма да има. Потребителите, които са останали без топлоподаване, ще получат по-ниски сметки, увери Боян Паунов от общинското дружество „Топлофикация София”:
 
"На всички наши клиенти действително се начисляват прогнозни количества, но те са обвързани с броя на работните дни, в които е имало топлоподаване. На всички клиенти за всички сгради ще бъде намален броят на работните дни с топлоподаване толкова време за колкото не са имали. Това, което се показва на сайта, са обобщени данни, няма как да се дава за всеки блок поотделно. Това е динамичен процес", посочи Паунов.

 Поради авария е спряно топлоподаването в някои райони на София

Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че повишават степента на готовност за реакция на аварийните екипи в столицата. Причината е, че нарушенията на топлоподаването в столицата водят до нарастване на потреблението на ток, както за отопление на жилища, така и за подгряване на вода, допълват от енергийната компания. Не се очакват мащабни аварии, но са възможни локални претоварвания.