Сметките ни за ток за декември 2016-а по-високи от тези през 2015-а
Сметките ни за ток за декември 2016-а по-високи от тези през 2015-а / pixabay.com
Сметките за ток от декември 2016г. са по-високи от тези за декември 2015г.
92074
Сметките за ток от декември 2016г. са по-високи от тези за декември 2015г.
  • Сметките за ток от декември 2016г. са по-високи от тези за декември 2015г.

По-високи сметки за ток за декември 2016 спрямо същия месец 2015-та година, прогнозират от ЕРП-тата. Причините са по-ниските градуси и по-голямото потребление на електроенергия от страна на потребителите. От дружествата предлагат на клиентите си да се обръщат към тях при затруднения с плащането на фактурите. Сметките за януари, които ще получим през февруари, също е възможно да са по-високи заради отчетеното рекордно потребление в началото на месеца.

България е поискала ток от Румъния заради рекордно потребление

Фактурата през зимата зависи от няколко фактора обясни Петър Костадинов от EVN:

"Най-основният е дали сте се отоплявали на електроенергия. Това е основният фактор, който увеличава потреблението. Ако сте били на парно, газ или дърва, сметката ви няма да е с 20% по-висока. Тъй като има много градове, особено големите, където електроенергията основно се използва за отопление, наистина очакваме в тези големи градове фактурите да са по-високи", посочи той.

За декември месец средната фактура на ЧЕЗ е с 16% по-висока от декември миналата година. Средната сметка на клентите на Енерго Про за 2016г. 44,48лв. Тя е с 10% по-висока в сравнение със същия период за 2015г. За абонатите на EVN средната стойност на фактурата е 19,5% по-висока този декември спрямо предходния.

Причината, посочена от дружествата за по-високите сметки, е по-ниските с 4,3 градуса средни температури през декември 2016г. спрямо същия месец на 2015г.

Докога ще продължи "кучият студ"?

"Факторът тук е по-ниските температури. Всеки градус по-ниска температура води до увеличаване на оптимацията. Ако използваме електроенергията за отопление, това води до по-високата фактура", заяви Костадинов.

Пиковите и рекордни потребления през януари също ще се отразят на фактурите.

"Все още има поне две седмици преди да са готови фактурите, които в момента употребяваме като електроенергия, така че е трудно да спекулирам, но тези пикови потребления в последните няколко дни няма как да не се отразят на фактурите", каза още той.

ЕРП-тата предлагат на клиентите си при затруднение с високи сметки да се обръщат към тях за варианти за разсрочено плащане.