/ Dariknews.bg, архив
Заради трагедията с 16-годишния Кристиян се отменя традиционният празник на Триград, съобщи кметът на община Девин Красимир Даскалов.

Тишина и скръб в Триград заради смъртта на Кристиян, хората са в шок
 
Орфическите мистерии са двудневен празник, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера Дяволското гърло, в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването й от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. През последните години в самата пещера се представя и огнен спектакъл. Идеята е посетителите да бъдат върнати 3000 хиляди години назад, когато се смята, че се е разиграла и драмата в любовта на Орфей и Евридика. Митичният певец се приема за основател на Орфическите мистерии, особено актуални през епохата на елинизма.
 
Тази година, обаче, тази традиция няма да бъде спазена заради трагедията, която сполетя селото.

Откриха мъртъв 16-годишния Кристиян, който блъсна туристи край Триград
 
В Триград днес ще бъде погребан 16-годишният Кристиян Младенов, чието тяло бе намерено вчера в скалите в района на Триградското ждрело, съобщиха от кметството.
 
Първоначалните данни от извършената аутопсия потвърждават версията, че момчето е починало още в нощта на катастрофата, при която Кристиян удари с кола четирима пешеходци, съгласно информация от прокуратурата.

Проговори майката на младежа, който блъсна туристи и избяга
 
Триград е покрусен от смъртта на Кристиян и фаталния край на катастрофата.
 
Съдебно-медицинската експертиза все още не е изготвена, но се натрупват все повече данни, че младежът се е самоубил, скачайки от скалата след преживения шок.
 
Аутопсията е потвърдила, че смъртта е настъпила преди около 14 дни. Кристиян изчезна след полунощ на 9 юли, когато с колата на баща си блъсна туристи край Триград. По тялото са открити множество фрактури, получени при падането от скалата. Ученикът е паднал или скочил от около 120-метрова скала, в подножието на която се намира входът на пещерата „Дяволското гърло”.