/ Снимка: ПСС
Откриха мъртъв турист, изчезнал на 10 декември
99987
Откриха мъртъв турист, изчезнал на 10 декември
  • Откриха мъртъв турист, изчезнал на 10 декември
Млад мъж е загинал в Стара планина, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Човекът е тръгнал към хижа „Амбарица“ на 10 декември, а до днес е бил в неизвестност. 30 планински спасители са се включили в издирвателната акция, но за съжаление в крайна сметка човекът е открит мъртъв.
 
Сигналът за изчезването е постъпил в 19.30 часа на 10 декември, когато хижарят на хижа "Амбарица" се обадил, че очаква момче, тръгнало от хижа "Хубавец", Карловско, и последният контакт с него е бил в 6.30 часа. Тогава момчето се обадило в Амбарица и казало, че започнало да се губи. Това каза за Дарик Емил Нешев от ПСС.

11 смъртни случая в родните планини през 2018-та
 
"Малко по-късно се взима решение за събиране на максимално информация за предприемане на спасителни действия. Рано сутринта на 11 декември тръгват няколко групи - една част от тях от южната страна по пътя на изкачване на туриста и други две групи от Троян и Ловеч тръгват от северната страна. Малко по-късно в издирването се включват и отрядът от Сопот и група от София. Търсенето на 11 декември, за съжаление, е без резултат. Вчера всъщност успяхме да получим информация чрез Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за това къде последно е засичан телефонът на загубения. На база на нея плюс допълнителна информация, която успяхме във вчерашния ден да съберем, днес излязоха вече около 30 спасители от още отряди, още спасителни кучета. На практика успяхме да го открием днес следобед, за съжаление без шанс", разказа още Нешев.
 
Ето защо според спасителите се е стигнало до фаталната развръзка: "На база на събраната информация, тръгването му в крайна сметка е станало от хижа "Добрила" в 16 часа следобед. Тръгнал е в лошо време, предупреден от хижаря на хижата, че условията са много тежки. Въпреки всичко човекът е решил да продължи по пътя си. Маршрутът се минава за около 3 часа и половина, може би и повече в тези условия. Призоваваме отново всички хора да подходят към планината с нормалното уважение и респект, към условията в планината. Според нас това е основната причина да се стигне до тук".

Български планинарски съюз ще подобрява условията за туризъм в планините
 

От ПСС напомнят и да се тръгва към планината само с необходимата екипировка.