/ снимка: ПСС
Толкова са били и за предходната, каза шефът на ПСС Емил Нешев
11 от случаите, в които планински спасители са се отзовавали на сигнал за бедстващи туристи, са завършвали със смърт. Данните са за 2018 г. и бяха обявени в интервю за Дарик радио от директора на Планинска спасителна служба (ПСС) Емил Нешев.

В повечето случаи фаталният изход се дължи на заболявания, най-често остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. По-малко са случаите на травматизъм при туристи, алпинисти и мотоциклетисти.
 
Български планинарски съюз ще подобрява условията за туризъм в планините

Нешев подчерта, че тежките акции, които той и негови колеги предприемат, стават все повече и повече - миналата година са били 90, тази –-108. По думите му това не се дължи толкова на завишен брой туристи в планината, колкото на увеличаващия се процент хора, тръгващи неподготвени и подценяващи планинските условия.
 
От началото на годината досега ПСС е оказала помощ на над 2500 пострадали. Обстановката в най-високите ни планини - Рила, Пирин, Стара планина и Витоша, е зимна. През последните дни температурите там падат до -12 градуса.

Времето е сравнително тихо, снежната покривка все още е малка, но ветровете през предходните дни са образували снежни козирки и дъски. Нешев припомни за случая в който пред две седмици откъсната козирка предизвика инцидент с турист в районна на Кончето. Мъжът претърпя голямо падане, но извади голям късмет, коментира шефът на спасителите.
 
Директорът на ПСС напомни и някои от основните правила за безопасност в планината, особено през зимата – важността на екипировката, познаването на маршрута, спецификата при придвижване в група, носенето на топли напитки, ползата от GPS координатите и т.н. При екстремна ситуация е много важно да не се изпада в паника, коментира още Нешев и подчерта, че алкохолът не е добър съветник в планината.