/ prb.bg
Множество предмети от колекцията на Васил Божков са открити в офиса му на ул. "Московска" в "насипно състояние" и с непочистена пръст по тях, съобщават от прокуратурата. 

В хода на извършваните действия по разследването по досъдебно производство с обвиняем лицето Васил Божков, в помещения на ул. „Московска“ №43 в гр. София, бяха открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Васил Божков ценности
prb.bg

Васил Божков ценности
prb.bg

Васил Божков ценности
prb.bg

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Васил Божков ценности
prb.bg

Васил Божков ценности
prb.bg


Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Васил Божков ценности
prb.bg

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.