Процент от обществената поръчка е поискал служителят в „Гранична полиция“, обвинен за подкуп, съобщи зам.- градският прокурор Чавдар Пастованов.

Малко преди съдебното заседание срещу него, служителят беше откаран с линейка в лечебно заведение. Тя дойде до сградата на съда, където трябваше да се гледа мярката за неотклонение. По-рано в понеделник прокуратурата поиска постоянния арест на Янко Серафимов. „Вчера го видях в следствения арест. Той каза, че има проблем с лявата подбедрица. Бил е прострелян там преди и има 5 стенда. Кракът му е подут, почти двойно. В събота не могли да го прегледат в МВР болница, само ВМА може да го оперират. Има опасност да се скъсат и другите стендове”, обясни Бойко Найденов, адвокат на Янко Серафимов пред NOVA.

Обвиниха задържания с подкуп началник на сектор в „Гранична полиция“

Прокурор Пастованов посочи, че ще се проверят всички действия на началника на сектор в главната дирекция. Извършено е претърсване на кабинета му и са иззети множество документи.

"Обвиняемият е поискал подкуп от 2000 лева. Касае за обществена поръчка по пряко договаряне. Служителят на МВР е поискал сумата, за да извърши служебните си задължения по обществената поръчка", обясни прокурорът. В събота вътрешният министър обясни, че се касае за обществена поръчка за доставка на GPS устройства за граничните кучета.

Задържаният с подкуп униформен трябвало да снабди граничните кучета с джипиеси

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова коментира, че от самото начало работата по случая е била съвместно с „Вътрешна сигурност“ на МВР. Тя добави, че предадените пари на граничния полицай са били белязани.

Във връзка с текущата работа на градската прокуратура Кирилов съобщи, че има Европейска заповед за разследване, съвместно с германските власти, където ще има европейски заповеди за арест за измами с финансови инструменти. Тя добави, че продължава работата на прокуратурата по някои дела, по които има проблеми с вещите лица, но не ги конкретизира.
БТА