Представители на парламентарни политически сили коментираха вероятността за редовен кабинет, след консултациите при президента с "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС и "Демократична България" бяха лаконични в коментарите си дали ще има редовен кабинет. От ДПС заявиха готовност да разговарят с всички политически сили, които ги поканят, и декларираха, че ще положат всички усилия да има редовно правителство. "Възраждане" ще подкрепят кабинет с третия мандат, ако се стигне до него и той отиде при тях.

ПП след консултациите: Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ще бъдем предвидима опозиция
 
Като цяло планове, стратегии, програми ще коментираме публично и ще ги кажем публично, както сме ги казвали и до момента, коментира в Народното събрание  Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС по повод днешните консултации на президента Румен Радев и ПП.

На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили правителство с втория мандат, Гаджев отговори, че в момента не става дума за него. В момента сме в хипотезата да приключат преговорите за първия мандат, времето за втория е много далеч, обясни той. Представили сме нашата позиция, ще видим какво ще излезе от контактните групи оттук нататък и от самите консултации, добави депутатът.

Десислава Атанасова: Вероятно Бойко Борисов няма да е номинацията за премиер

По-рано в понеделник, след срещата при държавния глава, от ПП потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат - на ГЕРБ-СДС. Няма да направим безпринципни, задкулисни договорки, с когото и да било, при който и да е мандат, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сега очакваме от първия мандат голямата, тежката отговорност, която беше дадена на партия ГЕРБ като най-голяма политическа сила - да успее да направи това, което ние успяхме да направим миналия път, посочи той.

Радев към ПП: Съгласен съм, че не трябва кабинет на всяка цена, но държа на диалог

Усилията на ДПС са да бъде съставено правителство, заяви Хамид Хамид от движението и увери, че ще участват в разговори с всички, които ги поканят. Искаме да разговаряме по политики, които това правителство евентуално ще реализира, а не да се търсят лица, персони, конфигурации, изтъкна той. На въпроса дали ДПС са готови да получат евентуално третия мандат Хамид отговори, че въпросът може да бъде обсъждан, едва след като минат първите два. Готови сме да разговаряме с всички политически сили, подаваме ръка на всички, които ни поканят, повтори политикът. Дали ДПС биха дали подкрепа за кабинет на малцинството на ПП и ДБ? Той отговори, че те трябва да ги убедят за онези основни реформи, които ще предприемат. Всичко е разговор за политики, а не за нещо друго, подчерта Хамид.

Надежда Йорданова от ДБ повтори, че правителство с мандат на ГЕРБ-СДС те няма да подкрепят, но ще се включат в разговор при втория мандат във формат, в който ПП ще предложат, ако се стигне до това.

"Възраждане" ще подкрепят кабинет с третия мандат, ако той бъде връчен на тях. При тази хипотеза те ще разговарят с всички парламентарно представени политически сили. Не участваме с политическа партия, а с политическа програма и, ако подкрепят нашата, означава, че има вероятност да бъде съставено правителство с третия мандат, обясни Петър Петров. След днешните консултации при президента с ПП, депутатът не вижда възможност да се състави правителство.
БТА