Отбелязваме Деня на българската просвета и култура
Отбелязваме Деня на българската просвета и култура / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
64234
Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
  • Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Днес е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на се отбелязва като църковен празник още през XI век, а като ден на просветата е бил честван за първи път през 1851 г. в град Пловдив. Празникът на Светите братя Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, ще бъде почетен в цялата страна с тържествени шествия и културни мероприятия.

През 855 г. братята Кирил и Методий, родени в Солун, създали глаголицата- славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. Солунските братя имали много последователи, които продължили просветителското им дело. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

След въвеждането на Григорянския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

Химнът на Деня на българската просвета и култура е „Върви, народе възродени”. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го публикува за първи път в списание „Мисъл” през 1892 г. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и решава да напише музика по него. Стихотворението е преведено на 21 езика.

За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.