Шестмесечна програма до края на годината предлага Кирил Петков на всички политически сили, с които са готови да водят преговори от "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство.

Като първи акцент премиерът в оставка поставя решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на Закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на Бойко Рашков за председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция.

Кирил Петков: Асен Василев ще е кандидатът на „Продължаваме Промяната” за премиер

Вторият акцент са промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор. Предстои той да бъде представен от министерство на правосъдието до дни.

Петков предлага приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост. От ПП посочват, че така ще се даде  шанс България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.

В програмата са залегнали и промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейскиоперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млр. лв.

И още:

Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските производители 16 милиарда лева; Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан; Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги; Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.

Костадинов за номинацията на Василев: Премиерът в сянка излезе на светло

По-рано стана ясно, че преговорният екип ще се води лично от Кирил Петков, който ще разговаря с всеки народен представител, който е готов да работи за държавата по убеждение и по независим от задкулисието начин.

"Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари", посочи премиерът в оставка.