От началото на годината полиция и митница пресекли тон наркотици
От началото на годината полиция и митница пресекли тон наркотици / снимки: БГНЕС

От началото на годината са пресечени 1 тон наркотици по нашите митници, както и във вътрешността на страната. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

На специална пресконференция Лазаров обясни, че съвместната работа с екипите на НАП и ИА „Митници” вече дава конкретни резултати.

„По отношение на дейността с ИА „Митници”, служителите на двете ведомства работят съвместно и вече никой не може да осъществява индивидуални проверки. На външните граници екипите са формирани от служители на Гранична полиция и ИА „Митници”, а заедно с мобилните митически групи в страната, винаги присъстват и служители на МВР.

Сред основните операции, които са дали най-големи резултати са тези за залавяне на близо 1400 тона контрабандна захар, както и запорираните през изминалото денонощие 100 тона месо. То е собственост на фирма с рисков профил. „Рисковият профил идва от контрагентите, с които може да контактуваш. Когато работиш с лица, които са дерегистрирани, когато това ти е обичайна практика, всичко това прави рисковия профил на дружеството”, обясни Лазаров.

Той акцентира още, че функционира съвместен щаб на НАП, ИА „Митници” и МВР, където се извършва обмен на информация и се планират съвместните дейности на трите ведомства. Мерките, по които работят НАП и МВР са по осъществяването на фискалния контрол и по рисковите стоки.

„МВР присъства и при пломбирането и разпломбирането на стоки. Следи се и за удостоверяването на протоколите, липсата на търговски документи и условията на разтоварване и претоварване, защото това е предпоставка за фиктивна дейност. Имаме случаи, в които дейността на НАП е подпомогната от колегите от МВР”, подчерта главният секретар и допълни, че се следи и за количеството декларирани и продадени след това стоки.

„Имаме случай с 1400 тона захар, за които все още не сме чули обяснения от рода на това, че дъждът я е измил. Става дума за захар, за която е декларирано, че е внесена от Румъния и Гърция, но се оказва, че я няма в складове. Няма и офиси на тези дружества”, заяви директорът на НАП Бойко Атанасов и предположи, че вероятно става дума за дружества, които са регистрирани на имената на граждани, които са предоставили своите данни за регистрирането на тези фирми.

„Това показва, че физическият контрол е ефективен и по този начин видяхме произхода на стока, която след това може да се ползва за източване на ДДС”, обясни Атанасов.

Директорът на НАП разказа и за евентуалните схеми, по които е възможно източването на ДДС. Сред тях са два варианта - да се продаде захарта и съответно дължимото ДДС да бъде стопено с фиктивни документи и фактури, а държавата да не получи нищо, както и захарта да бъде продадена на черно. Без документ и без фактура, уточнява БГНЕС.

По отношение на фискалния контрол Атанасов даде пример със запечатаните 100 тона месо през изминалото денонощие. „Стоката е собственост на фирма, за която е докладвано, че се занимава с неизрядни сделки и има задължения към държавата. Ако фирмата не внесе определената гаранция до утре, то тази стока ще бъде конфискувана в полза за държавата”, категоричен бе Атанасов.

От началото на годината полиция и митница пресекли тон наркотици
netinfo


Директорът на Изпълнителна агенция „Митници” Павел Тонев съобщи, че съвместните проверки във вътрешностите на страната следят основно за спазването на акцизното законодателство. По отношение на контрола на вътрешните граници, мерките са насочени към предотвратяването на контрабандата и нарушенията на валутното законодателство.

„За първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 31 случая на опити за трафик на наркотици. Общото количество задържани наркотици е 796 кг, като най-голям е делът на задържаната марихуана и хероин”, подчерта Тонев и уточни, че в сравнение с предходната година през първото тримесечие на 2014 г., са предотвратени с 50% повече опити за трафик на наркотици, а задържаните количества са съответно пет пъти повече.

„Разкритото количество от 602 кг марихуана на ГККП Илинден на 15 март е най-голямото количество задържана марихуана от 1998 г. насам”, каза още директорът на Агенция „Митници”. По отношение на останалите стоки, задържаните цигари през първото тримесечие на 2014 г. са 2,4 пъти повече, а задържаният тютюн 34 пъти повече, в сравнение със същия период на 2012 г. и три пъти повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. Задържаните горивата са 36 пъти повече спрямо 2012 г. и седем пъти повече спрямо първото тримесечие на 2013 г. Задържаните количества алкохол през първото тримесечие на 2014 г. са с близо 6500 л повече в сравнение с 2012 г. и близо 4000 л повече в сравнение с първото тримесечие на 2013 г.

Според Тонев резултатите дават и своето финансово отражение върху ИА „Митници”, като за първото тримесечие се очертава изпълнение на акцизите с близо 50 млн. в сравнение със същия период на изминалата година.