/ БГНЕС
От ГЕРБ очаквали БСП да излъчат кандидат за председател на ЦИК, а се видяло, че левицата не може да поеме тази отговорност и ще бъде стартирана нова процедура. Това стана ясно от думите на председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Миналата седмица бяха приети правилата за избор за нов председател на ЦИК, но до вчера, когато бе последният срок, не бе внесена нито една кандидатура.

"Не сме излъчили председател на ЦИК, ние очаквахме опозицията да излъчи такъв. Всички НПО могат да го направят, ако техният бъде припознат от парламентарна група. Ако искате прозрачен изборен процес, очаквахме да поемете отговорността, но не можете да я поемете, може би, защото бяхте ангажирани с вътрешно партийния избор. Затова ще стартираме нова процедура за избор на председател, но може да се възползвате да предложите такъв или да изберете някой от НПО, който ви се предложи, примерно от протестиращите", предположи Дариткова.

Предложението на ГЕРБ за шеф на ЦИК ясно до часове

"Не искам да омаловажа победата на г-жа Нинова, но в партии, където лидерството е ясно, не се налагат подобни избори", коментира тя и вота на левицата, който се проведе през уикенда.

Дариткова призова за връщане на спокойния тон в залата, където градусът се бе покачил още в началото на дебата по поправките в Изборния кодекс.

Кандидатите за нов председател на ЦИК ясни до 5 дни

На финала тя поиска поименна проверка, с която се установи, че в залата има 124 законотворци и съответно има кворум, и заседанието продължи.

От левицата обаче оспориха това и настояха, че в залата реално има по-малко депутати.