От догодина: Повече пари за туристическа реклама на България

/ iStock/Getty Images
През следващата година ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама на България, съобщи след заседание на Националния съвет по туризъм ресорният министър Николина Ангелкова. Националната програма за туристическа реклама през 2020 година е била обсъдена на днешното събрание на съвета.

Министърът уточни, че разчетите още не готови, но министерството иска около 50% повече в сравнение с парите за тази година, които са 11 млн. лева.

11 причини за слабия летен сезон

Ангелкова съобщи още, че в момента се провеждат индивидуални срещи по пазари, които включват и тези в топ 10 за нашата страна. Освен това ще бъдат разгледани и пазарите в топ 30, както и перспективните пазари като САЩ, Индия, Китай, Близък изток, каза още министърът.

Тя коментира, че в края на месеца се очакват официалните данни за юни от летния туристически сезон. Тя припомни данните от началото на година до края на май, според които страната ни в този период е посетена от 2.4 милиона чуждестранни туристи, което е минимален ръст от 1%.

Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 година

Ангелкова съобщи, че от 1 октомври ще заработи на пълни обороти единната система за туристическа информация.

Мартин Захариев, който е член на УС на Националния борд по туризъм, коментира, че ще бъде предложено да бъде преразгледан визовият режим по отношение на туристите от Турция, които идват за почивка на планина, и тези от Русия. Той запита защо на тези туристи не се издават многократни визи и допълни, че цената на самите визи се вдига заради посреднически фирми. Захариев попита още защо на туристите от тези две страни не се издават визи на входа.

От бранша очертаха още като проблем и сезонността на туризма.