Освобождаването на медиците в Либия е Събитие на 2007 година
Освобождаването на медиците в Либия е Събитие на 2007 година / netinfo
Освобождаването на медиците в Либия е Събитие на 2007 година. Това определиха 47% от гласувалите 1285 слушатели на Дарик радио. Номинациите бяха пет: първата година от членството на страната ни в ЕС, освобождаването на медиците, учителската стачка, местните избори и купуването на гласове и природните бедствия.

Петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и Валентина Сиропуло, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар д-р Ашраф ал-Хаджудж пристигат на летище София на борда на френския правителствен самолет точно в 9.51 часа. Те са придружени от съпругата на френския президент Сесилия Саркози и от комисаря по външните отношения на Европейската комисия Бенита Фереро-Валднер.

На летище София медиците са посрещнати от своите роднини, президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, председателя на парламента Георги Пирински, множество журналисти и обикновени българи, които чакаха през последните осем години справедливия край на сагата. Българските медици и д-р Ашраф стъпват на българска земя като осъдени на доживотен затвор. Веднага след влизането им във ВИП-залата на летище София външният министър Ивайло Калфин прочита указ на президента Първанов за помилването им. “Подписах указа със съзнанието за невинността на медиците ни; с разбирането, че истински справедливо можеше да бъде единствено оправдателното решение”, се казва в изявление на държавния глава.

В свое изявление еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер казва, че завръщането на медиците в България е хуманитарен успех, който дължим на колективните усилия на ЕС и по-конкретно на ролята на Франция. “Бих искала да подчертая, усилията на Великобритания, Германия и други държави-членки, които се оказаха решени да стигнат до положително решение. Това е чудесен момент за ЕС. Днес откриваме нова страница в отношенията с Либия”, заявява Валднер.

Евгения Марчева – човекът на „Дарик” радио, който отразяваше процеса в Либия и който беше на летището от ранните сутрешни часове на 24 юли, представя Събитието на 2007-а според слушателите на „Дарик”.

Поканените в студиото на предаването "Годината" политици бяха на различни мнения кой точно има заслуга за това.

Освобождаването на медиците в Либия е изцяло резултат на българската външна политика, ние сме били архитекти на кампанията в Либия, но Франция даде финален тласък на развитието по делото, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в интервю за предаването „Годината” на Дарик:

Освобождаването на българските медици от Либия беше сделка, смята лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров.

Освобождаването на медиците беше общо постижение, смята българският еврокомисар Меглена Кунева. Тя също беше в класацията за политик на годината на Дарик и зае второ място.

Най-важното събитие за България през 2007 година е присъединяването ни към Европейския съюз, заяви в предаването „Годината” на Дарик Симеон Сакскобургготски.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Българския народен съюз Красимир Каракачанов посочи две събития на 2007 година – влизането ни в Европейския съюз и освобождаването на медиците.