Сесилия - жената, която отключи либийската клетка
Сесилия - жената, която отключи либийската клетка / снимки: Sofia Photo Agency, BGNES
Муамар Кадафи рано или късно трябваше да се срещне очи в очи със своето красиво подобие Сесилия Мария Сара Изабел Сиганер – импулсивна, своенравна и скандална точно колкото него. Ако Муамар беше ключалката в решетките на затвора, Сесилия бе ключът. А свободата на медиците ни можеше да бъде отключена само от ръката на жена, способна да се венчае за мъжа, пред чийто поглед е сключила първия си брак, да наеме двама нелегални емигранти, за да ремонтират една от президентските резиденции и да излъже, че е болна, за да не вечеря със семейство Буш, а да обикаля с часове из елитните бутици. Първата среща на този френски вихър с медицинските сестри бе на 12 юли малко преди 17 часа българско време. „Излизаме, коридорът пален с журналисти, полицаи и Сесилия Саркози. Обаче Кристияна веднага пита: „Коя сте вие?”, „Сесилия Саркози”, бе отговорът. „Ами да, ние ви познахме от снимката, голямо семейство имате”. Ние й благодарим че мъжът й ни е поставил като приоритет и тя казва: „Аз не съм тук да ми благодарите, аз съм тук да ви взема”, казва Сесилия. „На нас много ни харесва, но просто това е невероятно”, разказват за първата си среща със Сесилия Саркози медиците.

Сесилия Саркози премина през живота на петте български медицински сестри
Сесилия - жената, която отключи либийската клетка
netinfo
така, както премина през живота на своя съпруг – като вятър. На встъпването на Никола Саркози в длъжност тя се появи в рокля без ръкави – нещо, напълно недопустимо за протокола. Роклята бе „Прада” – знак, който парижките дизайнери изтълкуваха като шамар за френската мода. В нощта на 23-ти срещу 24-ти юли либийският лидер Муамар Кадафи разбра кой всъщност обича да носи „Прада”.

„Към 12 часа Сесилия излязла и казала: „Какво иска този бе? Всичко му дадох”. И се качва в самолета и казва: „Аз си заминавам без тях”. Само тя говори с него, само тя”, разказват българките, които се върнаха у нас след повече от осем години в либийски затвор.

В Либия Сесилия Саркози наистина игра ва банк. Бе само на крачка от това да си тръгне от Триполи с празен самолет, но в крайна сметка спечели.

Няколко месеца по-късно тя проговори пред малък регионален френски вестник, за да осветли ролята си за освобождаването на медиците ни. Призна, че е отишла в Либия като жена и майка с твърдото намерение да спаси човешки животи; че е предложила на Кадафи лекарства, медицинско оборудване и доктори за болницата в Бенгази; че през целия си живот е помагала на хората, които страдат, и няма никакво намерение да се променя.

Ако на 4 октомври бе придружила своя съпруг Никола Саркози в София, Сесилия щеше да разбере колко хубаво стои орденът „Стара планина” върху рокля „Прада”. Тогава президентът Първанов заяви, че няма друга причина за свободата на медиците ни, освен голямата европейска солидарност и решителните действия на президентската двойка на Франция.

„Този резултат, удовлетворителен за нас, разбера се, беше постигнат благодарение на изключителното мъжество, характер, на истинското лидерско поведение на президента на Франция господин Саркози, на такта и волята, които прояви в тези драматични часове неговата съпруга госпожа Сесилия Саркози”, каза българският държавен глава.

Сесилия - жената, която отключи либийската клетка
netinfo
Две седмици след визитата на Никола Саркози в София Сесилия го напусна. Обясни пред списание „Ел”, че не иска повече да е украшение на Елисейския дворец и че не може да се задоволи със скучната роля на първата дама на Франция. Либийският лидер Муамар Кадафи остана поразен от тази вест, нарече Сесилия и Никола свои приятели и заяви, че му се искало да има възможността да изглади нещата помежду им.