ИТН стои зад Любомир Каримански за гуверньор на БНБ. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" на влизане в Министерския съвет, където се провежда коалиционен съвет. Той бе категоричен, че партията няма да оттегли кандидатурата му.

"Това, което правят Кирил Петков и Асен Василев е политически рекет върху "Има такъв народ", върху Министерството на регионалното развитие. Рекет върху всеки един шофьор, говоря за строителните фирми. Рекет върху всеки, който си изхранва семейството - било то работник в строителна фирма и ли обикновен работник, който кара валяк", критикува остро Йорданов.

Кирил Петков: Няма да подкрепим кандидатурата на Каримански за управител на БНБ

По-рано премиерът Кирил Петков обяви, че ПП няма да подкрепят кандидатурата на Каримански след оттеглянето на техния кандидат Андрей Гюров. Също така той заяви, че ще предложи на коалиционния съвет засилен контрол по разплащането със фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ.
 

"Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на НС", допълни Петков.

Слави Трифонов: Няма никаква причина да оттеглям кандидатурата на Каримански


"На всичко отгоре Петков и Василев си позволяват да казват, че там има някаква далавера на ГЕРБ, която намекват, че ние ще вземем и ще продължим. Това решение е по идея на премиера, беше подкрепено от финансовият министър да влезе в Народното събрание, а текстът беше редактиран лично от Кирил Петков и неговата сътрудничка Лена Бориславова", допълни представителят на ИТН.

Запитан как са реагирали коалиционните партньори на обвиненията в изнудване, на излизане от срещата Тошко Йорданов отговори: "Мълчаха и се опитваха да кажат, че не е така. Ние нямаме желание да влизаме в измислени далавери. Ще предложим парламентарна комисия, която да одобрява големите плащания и на другите министерства."