Няма пречка сегашният управител да остане до постигане на консенсус
"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения около неговата професионална биография. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на коалиционния съвет.

Минути по-рано кандидатът на ПП обяви, че се оттегля от битката за поста. А, по-рано в неделя Слави Трифонов декларира, че ИТН няма намерение да оттегли кандидатурата на Каримански.

Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за БНБ

"Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който заради разцепление в управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Той не желае битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецправосъдието и промени в Закона за съдебната власт", допълни премиерът.

Според него няма пречка настоящият гуверньор Димитър Радев да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.

Слави Трифонов: Няма никаква причина да оттеглям кандидатурата на Каримански

"Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истинските цели на правителството", каза още Кирил Петков.

Петков подчерта, че на съвета една от основните теми ще бъде окончателното решение за закриване на специализираното правосъдие.

"Борбата с корупцията е невъзможна без съдебна реформа. Ще направим предложение до НС за засилен контрол по разплащането със фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ. Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която създадохме през февруари месец", допълни министър-председателят.

Кирил Петков също така подчерта, че "никакви решения няма да бъдат взети по темата РС Македония и Украйна извън българския парламент."