В понеделник той ще извърши необходимите действия за това
Кандидатът на „Продължаваме промяната” за управител на БНБ Андрей Гюров се оттегля от надпреварата. Това съобщи самият той в пост във Фейсбук.

Битката между ПП и ИТН чий кандидат да поеме Българската народна банка предизвика напрежение в управляващата коалиция. По-рано през деня Слави Трифонов заяви, че партията му няма да оттегли кандидатурата на Любомир Каримански. Ден по-рано в ефира на NOVA Ива Митева пък съобщи, че премиерът Петков е предложил на Каримански да се оттегли и вместо БНБ, да стане представител на България с Световната банка.


Кирил Петков: "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кандидатурата на Каримански за БНБ

"След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия", аргументира се Андрей Гюров.

Слави Трифонов: Няма никаква причина да оттеглям кандидатурата на Каримански

Той също така се обърна и към Каримаснки. "При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", допълни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".