Оставката на Петканов – изненада за едни, очаквана от други
Оставката на Петканов – изненада за едни, очаквана от други / netinfo

Зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи обяви, че е изненадан от намерението на Георги Петканов да подаде оставка от поста министър на правосъдието. „ Подаването на оставка е личен морален акт израз на лична воля, добави Лютфи.

Според председателя на парламентарната група на „Коалиция за България” Михаил Миков намерението на Петканов било нещо „съвсем нормално”. Това е личен акт, каза Миков и добави, че било естествено мястото на Петканов да бъде заето от човек на НДСВ.

Оценките докога един министър ще има възможност да си върши работата на поста се дават от премиера и политическите лидери в коалицията. Така министърът на отбраната Веселин Близнаков отговори на въпрос дали би последвал колегата си от НДСВ Георги Петканов и би се оттеглил от министерския пост. Ето какво още каза Близнаков:

„Оставката на министър Близнаков аз я приемам като личен акт. Той го изрази това пред представителите на медиите. Когато човек поема ръководството на едно ведомство като член на изпълнителната власт, като министър, той приема определени ангажименти. Тези ангажименти трябва да се изпълняват. В областта на отбраната има страшно много работа, която е свързана с трансформацията на въоръжените сили, промяна на „План 2015”, с оптимизиране на участието ни в мисии, със завършването на процеса на професионализация. Трябва да работим върху интегриран модел на Министерството на отбраната и редица други въпроси, които изискват много сериозно използване на целия потенциал на министерството и на Генералния щаб. И от тази гледна точка аз мисля, че всеки от нас, който се е хванал да върши подобна работа, трябва да си я върши съвестно.”

Ето как коментира оставката на Петканов заместник-председателят на Парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев:„Какво може да каже някой, който е извън Петканов. На мен не ми е известно да има решение някой от министрите на НДСВ в правителството да подава оставка. Очевидно актът е личен на г-н Петканов и с това темата се затваря”.