Оставиха в ареста шофьор, убил един и ранил трима в катастрофа
Оставиха в ареста шофьор, убил един и ранил трима в катастрофа / netinfo

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" постанови Шуменският окръжен съд на 38-годишния Иван Борисов от Шумен, който предизвика тежката катастрофа край квартал „Макак" на 26 септември вечерта. При инцидента загина мъж на 43 години, ранени бяха 5-годишно дете, жена и момче на 14 години.

Катастрофата станала, след като 38-годишният Борисов, който шофирал джип „Мерцедес", изгубил контрол, навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал лек автомобил ВАЗ.

Разследването разкри, че Иван Борисов нееднократно е бил санкциониран и имал 15 нарушения, като едно е на Закона за застраховането, а останалите 14 - на Закона за движението по пътищата.

През месец юни 2005 година в Созопол, Борисов е бил заловен да кара с 2,25 промила алкохол в кръвта, за което е бил глобен и е бил лишен от право да шофира. Сред останалите му нарушения са отказ да бъде изследван за алкохол, отнемане и неспазване на предимство.

Иван Борисов не е осъждан и е с чисто съдебно минало. След катастрофата в петък той е бил открит от полицията и откаран в Центъра за Спешна медицинска помощ, от където избягал. След това се укрил в дома на своята приятелка.

Пред съда обвиняемият заяви, че съжалява за случилото се. Той е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост. За това престъпление законът предвижда затвор от 3 до 10 г. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Други новини от Шумен