/ БГНЕС
Тръгвайте на път само ако е спешно и с пълни резервоари, заредени батерии на телефоните, течност за чистачки, вериги и подходящи гуми, съветва АПИ
Пътната агенция: Не пътувайте, ако не е спешно
96356
Пътната агенция: Не пътувайте, ако не е спешно
  • Пътната агенция: Не пътувайте, ако не е спешно
Заради усложнената пътна обстановка и обилни снеговалежи някои пътища в страната са временно ограничени за товарни автомобили над 12 тона. Няма затворени пътища за леките автомобили, но ако не се налага спешно пътуване, от Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на метеорологичните условия.

Ако е наложително да пътувате, бъдете подготвени със заредени резервоари с гориво, както и със заредени батерии на мобилните телефони. Уверете се, че имате течност за чистачки и вериги. Изключително важни са подходящите гуми.
 
Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали, предупреждават от АПИ.

На магистрала "Тракия" има 8-километрова колона в района на Пазарджишка област, заради катастрофирал тир, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в началото на дискусия за новото райониране на страната. Министърът изрази недоволство от почистването в тази област и посочи, че ще има наказани не само почистващи фирми, но и от администрацията.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

сняг Смолян
dariknews.bg


Поради обилен снеговалеж е спряно движението на камиони над 12 тона по пътната мрежа в област Смолян, леките автомобили трябва да бъдат задължително с вериги. За снегопочистване е спряно движението на камиони над 12 тона в участъка Пазарджик - София в посока София на магистрала "Тракия", по пътищата Видин - Ботевград, София - Карлово, Русе - Бяла, Нови пазар - Тръница, Бяла - Попово, Батак - Доспат, Девин - Михалково, Перник - Голямо Бучино, Ботевград - Мездра.

26 разпръсквача и 55 снегорина почистват Пловдив от снега и навяванията. По вътрешно-кварталните улици ОП "Чистота" е влязла още снощи към 19.00 ч. а в 21.00 ч., е започнала обработката на големите пътни артерии, съобщи шефът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Освен машините 400 чистачки с ръчен труд обработват подлезите, тротоарите и спирките в града. Пуснати са и 6 малогабаритни почистващи машини за велоалеите, пешеходните пространства и главната улица. Според синоптичната прогноза в Пловдив се очаква да вали до вторник вечерта, като ще има навявания и поледици.

Зимата се завърна: Сняг, студ и затворени пътища (СНИКИ)

Без ремаркета и полуремаркета трябва да са всички по пътя Кърджали - Ардино. Шофьорите трябва да използват обходен маршрут по път Кула - Киряево - Раковица.

В София поради усложнената обстановка планинските пътища към Витоша - "Драгалевци - Алеко" и "Бояна - Златни мостове" са затворени за движение. „Синя“ и „зелена“ зона в София се затварят заради тежките метрологични условия.

Ограничено e движението на товарни автомобили над 12 тона от км 5 до км 10 в посока Перник на магистрала "Люлин" поради обилен снеговалеж, силен вятър и навявания.

Бузлуджа
БГНЕС


Затворен за тежкотоварни автомобили е пътят Перник - Конявската планина - Кюстендил - ГКПП Гюешево. По първоначален план, забраната ще е в сила до 17.00 ч., когато отново ще се анализира ситуацията. Снеговалежът в Кюстендилско продължава.

Отворен е пътя за влизащите през ГКПП Гюешево в посока Кюстендил
, но в обратната посока вацжи забраната за движение на тежкотоварни автомобили.
 
ТИР-овете се отклоняват на два паркинга при радомирското село Извор и в бензиностанция на Околовръстния път на Кюстендил.

Предупреждават за снеговалежи, студ и вятър
 
Временно е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала" и по път III-866 Девин - Михалково поради снегопочистване.

На граничния пункт Кулата - Промахон все още не се пропускат товарни автомобили на изход, заради силен снеговалеж в южната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Затворен за тежкотоварни автомобили е пътят от Перник през Конявска планина - Кюстендил. Обходният маршрут е през Дупница, съобщават от МВР. По първоначален план, забраната ще е в сила до 17.00 ч., когато отново ще се анализира ситуацията. Отворен за движение е пътят Кюстендил - ГКПП Гюешево.

Македонските власти са преустановили пропускането на тежкотоварни автомобили и в двете посоки през пункта Деве баир. Създава се организация за временни паркинги.
 
Интензивен е трафикът на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП Капитан Андреево има около 5 км от чакащи камиони на изход, на Лесово са около 3 километра, уточняват от МВР.
 
На ГКПП Илинден - Ескохи гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги. Нормален е обаче пропускателният режим на останалите гранични пунктове с Гърция.
 
При граничните пунктове Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин трафикът е интензивен. Не работят фериботите при Сомовит и Свищов.
 
сняг Смолян
dariknews.bg


Пътищата в Разградска област са проходими при зимни условия, няма затворени участъци, въведено е ограничение само на главния път Русе - Варна, то касае МПС над 12 тона. Няма населени места без ток, вода и хляб.

В Котленския проход е въведено е ограничение за товарни автомобили с тегло над 12 тона. За това съобщи дежурният в Областното пътно управление в Търговище Тодор Милушев. Обстановката в Търговищка област е зимна и усложнена, но няма затворени пътни участъци, каза още Милушев.

Временно е ограничено движението за всички превозни средства по път II-86 Асеновград - Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване.
 
Временно е ограничено движението за моторни превозни средства по път III-866 Девин - Кричим и по пътя от Силистра за Русе. Тежкотоварните автомобили над 12 тона да се движат задължително с вериги по III-208 Айтос - Ябълково.
 
Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили в лентата към град София по първокласен път III Бяла - Ботевград, съобщи регионалният говорител на МВР в Плевен Мариана Цветкова. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, спазвайки ограниченията на скоростта. Снегопочистването на пътното платно продължава.

Поради пътен инцидент с товарни автомобили е затруднено движението по АМ „Тракия“ в участъка София - Пазарджик в платното за София. Шофьорите да се движат с повишено внимание.

катастрофа Е79 Благоевград
БГНЕС


Над 1800 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. При рязко влошаване на времето ще бъде спирано движението на камиони, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло.

Всички пристанища в Бургаска акватория са затворени за всякакви маневри поради силния вятър. В порта неговата сила е 15.8 м/с, а на терминала в Росенец – 13.6 м/с.
 
Силният вятър затвори пристанищата

В няколко села в Руен, които осъмнаха без ток, електричеството вече е пуснато, каза кметът Исмаил Осман. "Иначе вали, продължава да духа силен североизточен вятър, но техниката работи, на този етап се справяме. Няма затворени пътища", съобщи той.
 
Към края на работния ден ще стане ясно дали утре ще има затворени училища. "Спрямо обстановката ще решим, засега е рано да се каже. Прогнозата е да вали до утре, надяваме се да няма щети. Но вятърът е много силен", обяви той.
 
За момента няма причина за извънредни мерки на територията на Малко Търново, увери кметът на общината Илиян Янчев. "Засега е нормално. Вали. Снегорините работят. Няма силен вятър. Общо взето очакваме обстановката да се влошава занапред", каза кметът.

Ограничено е движението на камиони по главния път София - Варна в област Ловеч

Временно е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по главния път София - Варна на територията на цялата област Ловеч, съобщават от Областното пътно управление, информират от пресцентъра на областната администрация. Изцяло затворен за движение е проходът Троян - Кърнаре, временно е ограничено движението на камиони по пътя Шипково - Рибарица поради обилен снеговалеж и почистване.

Заради продължаващия обилен снеговалеж е затруднено почистването на пътищата, особено на трето- и четвъртокласната пътна мрежа. Пътищата в региона са проходими при зимни условия. По данни на оперативния щаб блокирани и аварирали МПС няма, пострадали и нуждаещи се от евакуация граждани няма, откъснати населени места няма, няма и населени места с прекъснато електрозахранване или без водоснабдяване.