/ Thinkstock/Getty Images
Днес времето ще бъде облачно със снеговалежи, на много места ще са значителни и ще се образува съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Има условия за виелици и образуване на преспи. Температурите ще са без съществен дневен ход - между минус 9 и минус 4 градуса в Западна и Централна България до 2 градуса на места по Южното Черноморието.

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и снегонавявания

кодове времето
НИМХ-БАН

Червен код е обявен в областите Смолян и Кърджали. В тези райони ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

В останалата част на страната е обявен оранжев код за понеделник, 26 февруари, показва справка в сайта на НИМХ-БАН.
 
Температурите през февруари: от минус 14 до 22 градуса

Оранжев код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище. В равнинните части на тези области ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони - около 35 см. Ще бъде много студено с отрицателни дневни температури.

зима сняг
БГНЕС

Оранжев код за снеговалежи и силен вятър е обявен и за областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен. Ще се образува снежна покривка в равнинните части 10-20 см, в планинските райони в областите Бургас, Сливен и Ямбол - около 30 см. В комбинация със силния североизточен вятър със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания. Синоптиците предупреждават, че в тези области с изключение на Бургаска ще бъде студено с отрицателни дневни температури.

Зима и студ до края на февруари, в началото на март ни чака рязко затопляне

Оранжев код е обявен и за областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. За областите Перник, Кюстендил, Благоевград, както и за София-град синоптиците предвиждат, че в ниските части ще има умерени, а в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 10-20 см, в планинските райони – около 30 см. В София-област прогнозата е за умерени и силни снеговалежи, количества за денонощието 25-40 л/кв.м. Ще се образува снежна покривка, средно 15-25 см. В областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково метеоролозите твърдят, че в равнинните части ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони – около 35 см. Ще бъде студено, с отрицателни температури.

Зимата се завърна
Дарик Добрич

През следващите дни ще бъде студено, като сутрин температурите ще са предимно между минус 10 и минус 15 градуса, на места и по-ниски, а и дневните навсякъде ще са отрицателни. Валежите още във вторник чувствително ще отслабнат, в повечето райони временно и ще спрат, но вечерта от югозапад отново ще завали. Вятърът също ще отслабне.

В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество - в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България. Месец март ще започне без валежи, а и облачността временно ще се разкъсва. През деня вятърът ще придобие южна компонента и ще започне затопляне.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg