/ Gulliver/Getty Images
И след отпадане на извънредната епидемична обстановка всеки, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции. Актуална информация за дейността на имунизационните пунктове на територията на съответната област се публикува на интернет страниците на РЗИ. Остава възможността и трудноподвижните хора, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от мобилни екипи, сформирани от РЗИ, ЦСМП и лечебни заведения в страната,  посочват от Здравното министерство. 

"Към 1 март са имунизирани общо 25 604 трудноподвижни лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, като информацията се събира ежемесечно. Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи в област Бургас – 5 648 граждани, от които 4 055 са трудноподвижни, а 1 593 – лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.  На територията на Столичната РЗИ са ваксинирани 1 860 трудноподвижни лица", допълват от МЗ.

В Софийска област имунизирани са 1 667 лица. На територията на област Велико Търново с ваксини срещу COVID-19 са имунизирани 141 трудноподвижни граждани и 1 583 жители на труднодостъпни населени места. В област Стара Загора ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 1 698 желаещи.

В област Благоевград ваксини срещу COVID-19 са поставени на 1 111 граждани. За област Варна – имунизирани са 1 275 души, от които 374 трудноподвижни граждани и 901 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. 

В област Хасково ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 842 желаещи. За област Силистра броят им съответно е 909. В област Сливен са ваксинирани 814 лица. В област Перник ваксини срещу COVID-19 са поставени на 672 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.

На територията на област Ямбол са ваксинирани 739 трудноподвижни лица. 625 са имунизираните лица в област Кърджали.

602 трудноподвижни граждани и 114 лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони са ваксинирани срещу COVID-19 в област Кюстендил. В област Русе ваксини срещу COVID-19 са поставени на 542 граждани, в област Търговище – на 566 граждани, в област Враца – на 446 граждани.

Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответното РЗИ, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравната инспекция, на ЦСМП или на лечебно заведение, според създадената в областта организация.

Информация за възможностите за ваксинация на трудноподвижни хора и живеещи в отдалечени райони можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.