/ пресцентър, прокуратурата
Броят на иззетите артефакти с белези на културни ценности от колекцията на обвиняемия Васил Божков нараства до 4381. Специализирана прокуратура продължава разследването в сградата на на „Нове холдинг“, намираща се на ул. „Московска“ №43. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратурата.

В хода на претърсванията са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, сред които ритони и амфори, при регистрирани от обвиняемия бивш хазартен бос по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта.   

Антиките на Божков може да надхвърлят 10 000 предмета, изземванията продължават (СНИМКИ/ВИДЕО)

Паралелно се извършват действия по претърсвания и изземвания и от помещения, находящи се на бул. „Васил Левски“ №79. Оттам са иззети още 106 броя предмета.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им, допълват още от спецпрокуратурата.
 

пресцентър, прокуратурата