Специализираната наказателна прокуратура разпространи нови данни и снимки от културно-историческите ценности на Васил Божков. Според разследването антиките на укриващия се в Обединените арабски емирства бизнесмен може да достигнат 10 000 предмета.  От 30 януари до момента са иззети 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Обвиняемият Божков обаче е регистрирал по реда на Закона за културното наследство само 212 от тях.

антики Божков
prb.bg

антики Божков
prb.bg

антики Божков
prb.bg

Претърсванията и изземванията от сградата на ул. „Московска” продължават. Откритите предмети се фотографират в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД,  упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на  фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей, информират от държавното обвинение. И допълват, че достъпът на разследващите до сградата се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.
 

антики Божков
prb.bg

Установено е, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти. Откривани са в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние. По голяма част от движимите вещи имало замърсявания от земна маса. Върху опаковките пък бил изписан текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

„Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000”, смятат още от прокуратурата.