Осем мъже се натровиха с домашна ракия, четирима от тях починаха
Осем мъже се натровиха с домашна ракия, четирима от тях починаха / снимка: БГНЕС, архив

4 литра домашна ракия, купена от жител на Якоруда уби един и изпрати петима в реанимацията на болницата в Благоевград. Полицията и прокуратурата установява дали домашен алкохол е причината за смъртта на трима други.

Смърт на четирима мъже от град Якоруда, починали в рамките на 24 часа, изправи на нокти лекари и полиция в Разлог.

В събота мъж коли прасе и кани на "свинската сватба" шестима съседи от ромската махала на Якоруда. След "сватбата" един умира към 21.00 ч. снощи в болницата в Разлог, малко преди да бъде транспортиран в Благоевград. Това е 39-годишният Мустафа Юсеинов. Тялото му вече е транспортирано до Благоевград за извършване на аутопсия.

Към 22.30 ч. в реанимацията на болницата в Благоевград са приети братовчедите Иван и Николай Неделчеви, на 37 и 33 години. Иван е в по-тежко състояние, приет е с 6,7 промила в кръвта. Влят му е чист спирт за неутрализиране на метиловия алкохол.

Тази нощ в същото отделение са постъпили още трима от шестимата, пили от домашната ракия. След клането на прасето и последвалото запиване, Кантона заминал за Велинград. Същият снощи е издирен и разпитан, и той има оплаквания от стомашно неразположение.

Със същите симптоми е и Николай Михайлов. Сред приетите тази нощ в реанимация е и 52-годишният Димитър Петков. Той е оцелял на този етап по простата причина, че още вчера сутринта си допил с ракия, но не от 4-те литра, купена за клането на прасето. Поемайки нормална ракия той е изчистил организма си от метиловия алкохол, който най-вероятно е причина за натравянето. Същият обяснил, че на сватбата е изпил около 300 милиграма от отровния домашен алкохол.

След постъпването в разложката болница на натровилите се на "свинската сватба", към алкохолно отравяне са привързани още три смъртни случая, също на жители на Якоруда. Това са Вайдин Мисанков, на 38 години, и Салих Муртов - на 30 години. Първият умира в събота вечерта пред Спешния център в Якоруда, а вторият към 5.00 ч. вчера, след като е приет в МБАЛ-Разлог след полунощ. Двамата пили някъде също домашна ракия. Те нямат нищо общо със ромската "сватба", като причина за смъртта им е записана диагнозата "инфаркт".

Вчера по обяд в МБАЛ-Разлог умира и Симеон Гаджев. Той не е от ромската компания, нито познат на първите двама починали.

Снощи полицията пристигнала пред болницата в Разлог, за да разпитва близките на починалите и натровените. Наредено е телата първите трима починали да бъдат иззети от близките им за извършване на аутопсия за установяване причините за смъртта. Вайдин обаче вече бил погребан.

За мистериозното отравяне в Якоруда е уведомено и Министерството на здравеопазването.

Източник: БГНЕС