Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни
Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни / DarikNews.bg, архив
Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни
91904
Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни
  • Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни

В навечерието на Нова година не са орязани средствата само на частните и общинските болници, но и на държавните. Техните директори обаче не го казват, защото ги е страх, че ще бъдат уволнени от здравния министър в оставка Петър Москов. Мнението е на председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров, в коментар по повод намалените болнични бюджети, които според директори на частни и общински лечебни заведения на отделни места са орязани с до 15 %. От касата още преди ден отхвърлиха тази теория като уточниха, че парите за болниците са намалени средно с 2,5 % като решението за това е взето на база на новите правила, по които институцията работи. Болнични директори обаче, заедно с Българския лекарски съюз, ще заведат иск, в който ще настояват да си получат дължимото.

Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември

Въпросът с намаляването на средствата се отнася и до държавните лечебни заведения, не само до частните и общинските, информира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"И ако тук не са застанали директори на държавни болници, то е само по една причина - защото ги е страх, защото ще бъдат уволнени. Москов демонстративно показа как става с Дечо Дечев, Димитър Димитров. На тези хора им е взет страха. Те няма никога да седнат тук и да кажат каквото и да било срещу политическата власт, защото на 30-ти ще го кажат и на 1-ви януари вече няма да са директори. В крайна сметка на кого е тази държава? Защо всички ние трябва да търпим това нещо? Защо трябва да позволяваме на някакви негодници, настанили се по някакви глупави правила в надзорния съвет на Здравната каса, да унижават всички нас?", заяви д-р Кацаров.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев има обяснение за разминаването в процентите, с които са намалени бюджетите според директорите на лечебни заведения и представителите на здравната каса.

"Цифрата 15% от това, което успяхме да съберем като данни не е такава. Това, което касата е изнесла в прессъобщение, че е 2,5 може, но ако 2,5 е намалението това значи, че на някои е много увеличен, за да може да притопи тази разлика с другите, на които е с 10% намален. Всички тези неизвестности нас пак ни връщат в тезата, с която започнах, че законността не се спазва".

В първите дни на 2017 г. Българският лекарски съюз ще изиска да бъде заплатена 100% от дейността на болниците за 2016 и ще заведе иск за неплатени средства още за 2015 година, които са в размер на 51 милиона лева. Председателят на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев заяви:
"Пак да се върнем на това, че са празници и пак да се върнем на това, че те ни сурвакаха на празниците, но сега пък виждам се задава скоро ние да ги сурвакаме на изборите".