Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември
Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември / sxc.hu
Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември
91895
Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември
  • Здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември

В последните работни дни от годината здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември. За това информираха Дарик от Националното сдружение на частните болници у нас, откъдето допълниха, че намаляването на средствата било предприето без мотиви и заради него сега някои болници ще трябва да работят без пари. От касата обаче опровергаха това твърдение, посочвайки, че орязването е от порядъка на 2,5 % и то е утвърдено в новите правила, по които здравноосигурителната институция работи.

Частни болници си търсят парите от Здравната каса в съда

Орязването на средствата се случило след решение, че ще се променят сумите за болниците за месец декември, твърди д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници в страната.

"Изведнъж се оказва, че почват да ни викат всички на 28. И се оказва, че са намалени - с 15-16%, но това е при свършен факт. Ние сме си изпълнили бюджетите както бяха предишните месеци. И в един момент се оказва, че те няма да ни платят - на нашата болница 16%, на други - 15%, различно, но надолу. Много болници работят в момента без пари", заяви д-р Болтаджиев.

НЗОК прие проекта за бюджет, предвиждат повече средства за онкоболни и лекарства

От Националната здравноосигурителна каса обаче информираха, че са подготвили нови правила за разплащане, които надзорният съвет на институцията е приел. В тях било заложено парите за болниците за месец декември да се определят на база средната стойност на парите, изплатени за месеците септември, октомври и ноември. Определените за декември финансови стойности са с 2,5% по-малко спрямо утвърдените за ноември, което опровергава твърденията, че намалението на бюджетите на болниците е 15 %, категорични са от институцията. Оттам допълват, че освен това отчетената дейност от всички болници за декември е с 3 милиона лв. по-малко спрямо отчетената през ноември.