Организират втори протест на прохода „Петрохан”
Организират втори протест на прохода „Петрохан” / снимка: DarikNews.bg, архив

Нов протест на прохода „Петрохан” подготвят хора от региона, недоволни от бездействието на властите относно обещанията за ремонт на пътя. Около 250 души вече са потвърдили, че ще се включат в протестите в местността „Малка Бързия” на 26 май от 14.00 ч.

„Трябва да сме единни, да отстояваме правото си до край - правото да се движим по нормален път, спокойно и безопасно”, пише в обръщението на организаторите на протеста. Те призовават да не се пренебрегва ситуацията, да бъде оказан натиск и така  се постигне желания ефект.

По информация на областния управител Ивайло Петров Министерството на регионалното развитие преговаря с фирмата изпълнител за удължаване на срока по договора. Според него не липсата на пари е причина за ситуацията.

Изоставената работа на Петрохан е по проект „Транзитни пътища V-Лот 18” с дължина 54,2 км. На територията на област Монтана трябваше да бъдат ремонтирани 22 км, в които влизат „Петрохански проход”, „Обходен път Берковица” и отсечката Йончови ханове - с. Благово. От тях са преасфалтирани едва около 7 км.

Изпълнител по договора, който изтича тази година, е сдружение „Алпине-Пим”, в което водеща е фирма „Пътинженеринг М”.

На 1 май недоволни граждани блокираха прохода „Петрохан” и направиха жива верига на пътя. Блокираните автомобили, пътуващи от столицата за различни градове и села в Северозападна България, образуваха около 15-километрова колона.

До септември 2013 г. трябва да бъде основно ремонтирана 54-километрова отсечка от прохода „Петрохан”. В обекта трябваше да бъдат вложени 28 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, осигурени с държавна гаранция. Първата копка на строителството бе официално направена от бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.