Онкоболни останаха без лекарства
Онкоболни останаха без лекарства / Sofia Photo Agency, архив
Онкоболни останаха без лекарства
64148
Онкоболни останаха без лекарства
  • Онкоболни останаха без лекарства

За поредна липса на лекарства за онкоболни в страната съобщават пациентски организации.

Поради забавяне на провеждането на търгове в лечебните заведения, сключването на договори с НЗОК, както и други административни неуредици, раковоболните в момента са принудени да обикалят по болници и онкодиспансери, за да търсят животоспасяващите си лекарства.

Едно от заболяванията, останало без медикамент, е изключително животозастрашаващият „сарком," допълни Пенка Георгиева, представител на пациентски организации „Заедно с теб".

Тя уточни, че когато това заболяване е и с метастази, спешното лечение е наложително.
Това принуждавало тези пациенти сами да следят в коя болница търговете са по-напред в реализацията си или да се срещат с дистрибутори, за да си закупят лекарството сами.

Проблемът засяга сериозно онкоболните от североизточна България, посочи Пенка Георгиева.

„Специално този процес го наблюдавам от един месец. Снощи за първи път пациент от нашите ми постави остро въпросът, че всъщност неговият живот зависи от това. Този пациент беше сутринта в онкодиспансера и му казаха, че ще получи лекарството, но след два месеца. Това са много и той отиде да събира пари от приятели и колеги. Самият той ми каза за един друг пациент, негов познат от Козлодуй, на който пък от АЕЦ „Козлодуй" му събират пари да му платят лечението", разказа Георгиева.

Според нея е нужно да се предприемат спешни мерки за осъществяването на търговете в болниците.

„За тези търгове не са необходими някакви законодателни промени, които да изискват работещ парламент. Те са си вътрешни процедури, които са нормативно уредени.

Проблемът е тъжен, защото не могат да се разберат за някакви отстъпки - кой как ще ги плаща, касата, болници и дистрибутори, и от това страдат пациентите", добави Георгиева.

По думите й от Здравното министерство са изявили желание за диалог, по време на който да бъдат потърсени решения.