/ пресцентър
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова - Тодорова, в която отправи апел към фирмите за събиране на вземания да се съобразят с пандемичната обстановка и да проявят разбиране към граждани, които временно не могат да погасяват своевременно задълженията си, заради тежко финансово положение, в което внезапно са се оказали заради разразилата се вирусна инфекция, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът иска облекчен ред за получаване на парите от фонда за гарантиране на вземанията

Повод за тази препоръка са много жалби и сигнали на граждани до омбудсмана през последните седмици, в които алармират, че заради кризата с коронавируса са загубили работата си и са останали без всякакви доходи.

Според Ковачева, трябва да се обмисли приемането от страна на Асоциацията на колекторските агенции на обща политика, която да предостави възможност за единни действия при подобни случаи.

Омбудсманът иска облекчен ред за получаване на парите от фонда за гарантиране на вземанията

"Апелирам за разбиране и съпричастност като се надявам да бъде използвана всяка възможност за индивидуален подход", посочва омбудсманът и предлага на асоциацията да изработи и оповести политика за работа с уязвими граждани, засегнати финансово от извънредното положение.