Омбудсманът иска промени в Закона за биологичното разнообразие
Омбудсманът иска промени в Закона за биологичното разнообразие / netinfo

За промени в Закона за биологичното разнообразие, чрез които да бъдат решени част от основните проблеми свързани с екологичната мрежа Натура 2000, настоя националният омбудсман Гиньо Ганев. Според него такива промени са необходими, за да може най-вече да бъдат обжалвани заповедите на министъра на околната среда и водите, с които дадени зони се обявяват за защитени.

Националният омбудсман Гиньо Ганев за пореден път постави под съмнение начина, по който някои територии се определят като защитени, за да бъдат включени в Натура 2000. Ганев предполага, че съществува конфликт на интереси в тази процедура. Националният омбудсман се закани, че ако нещата се задълбочат е възможно да се стигне до цялостна проверка на процедурата по определяне на защитените зони. Гиньо Ганев остро разкритикува работата на Министерството на околната среда и водите и това на земеделието като ги обвини, че не изпълняват задълженията си да информират какво е това Натура 2000.

Липсата на разяснителна кампания, според Ганев, поставя под съмнение същността на екологичната мрежа. Недопустимо е местните органи на властта да бъдат изолирани от целия този процес по определяне на защитени зони, които да бъдат включени в Натура 2000, смята националният омбудсман.