Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен
Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен / снимка: Sofia Photo Agency /
Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен на местно ниво
22902
Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен на местно ниво
  • Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен на местно ниво

Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не е разплетен на местно ниво, алармираха от СДС. Според тях все още непрофесионалисти, назначени от двете партии, работят на ключови постове в Министерството на земеделието, екоминистерството и в други структури.

Като пример лидерът на СДС Мартин Димитров посочи ситуацията в град Раднево, където симпатизантите на дясната идея не искали да гласуват на частичния вот, тъй като не виждали промяна: Бях в Раднево, където има силен кандидат за кмет, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от СДС и ДСБ, той е втори на изборите, защото масово хората ме питат докога съветниците на Станишев, които не са компетентни, ще бъдат в ръководството в борда на директорите на „Мини Марица - Изток". Много хора ми казаха, „до момента, в който кадрите на БСП, нямащи ръководни качества, не бъдат сменени, няма да подкрепяме дясно-центристки кандидатури". Никого не упреквам, но казвам, че бързо трябва да бъде направено така, че на ръководни постове, включително в енергетиката, в Министерство на земеделието, в цялата държава, трябва да бъдат сложени компетентни хора, защото като съберем гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция в Раднево, се получават 20% от резултата от парламентарните избори, което е сигнална лампа за ГЕРБ.

Лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров каза, че бюджетът за следващата година ще се закрепи, ако бъдат върнати на страната ни средствата от еврофондовете. По думите му, евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" би било сред проблемните пера в бюджета. Той отново се обяви срещу строителството на централата, както и срещу проекта за нефтопровода "Бургас-Александруполис", защото според Димитров приоритетни за страната ни трябва да бъдат газопровода Набуко и петролопровода АМБО. Димитров очаква от ГЕРБ да подкрепят предложението на Синята коалиция бъдещата енергийна стратегия да бъде одобрена от парламента. По думите му, в неофициален разговор ресорният министър Трайчо Трайков е декларирал подкрепа за това.

Според Димитров по бюджета не се води сериозен разговор с ГЕРБ и партията тепърва ще решава каква ще бъде позицията й по бюджета. "Ние нямаме намерение да подкрепяме управляващите по принцип, в този живот няма безусловна подкрепа", допълни Димитров.